Potrebuješ pomoč? 030 703 307 | PIŠI NAM: info@mestoidej.com

Naj prekličem svoje potovalne načrte zaradi izbruha koronavirusa?


Zaradi izbruha koronavirusa so se ljudje po vsem svetu spraševali, ali naj prekličejo ali odložijo načrtovane počitnice ali izlete. Če ste eden od številnih ljudi, ki jih skrbi potovanje, ne pozabite, da morate kljub odločitvi, ali ostanete ali se odpravite na pot, vedno ostati na tekočem z najnovejšimi dogodki v zvezi s COVID-19.
Koronavirus se hitro širi, bi morali razmisliti o odpovedi potovalnih načrtov? 
Koronavirusna bolezen 2019 (COVID-19) je bolezen dihal, ki se širi od osebe do osebe. Približno 80% ljudi okreva, ne da bi jim bilo potrebno posebno zdravljenje. Virus, ki se je prvič pojavil v kitajskem Wuhanu, se je od takrat razširil v 38 držav. Od približno 82.000 prijavljenih primerov je na Kitajskem 78.000. Starejši ljudje in osebe s predhodnimi bolezenskimi stanji - vključno s povišanim krvnim tlakom, srčnimi boleznimi in sladkorno boleznijo - najverjetneje razvijejo hujšo obliko bolezni, ki jo povzroča koronavirus.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je bilo 26. februarja skoraj 2800 smrti, povezanih s koronavirusom, in skoraj 28 000 ozdravitev. Stopnja smrtnosti v Wuhanu je med 2% in 4%, drugod pa 0,7% - statistika je bistveno nižja kot pri dveh nedavnih epidemijah koronavirusa. SARS, ugotovljena leta 2003, ima stopnjo smrtnosti ali 10%; MERS, ugotovljen leta 2012, ima stopnjo smrtnosti 35%.

Tisti z največjim tveganjem za izpostavljenost COVID-19 so ljudje na Kitajskem ali tisti, ki so pred kratkim potovali tja. Zdravstveni delavci in tesni stiki obolelih imajo največje tveganje za okužbo. Ljudje, ki so se pred več kot 14 dnevi vrnili s Kitajske in so brez simptomov, niso okuženi in ne morejo širiti virusa.Da bi se izognili okužbi, centri za nadzor in preprečevanje bolezni trenutno priporočajo, da se ne odpravite na vsa nebistvena potovanja na Kitajsko, epicenter izbruha in v Južno Korejo, kjer prizadeta območja nudijo omejen dostop do ustrezne zdravstvene oskrbe.

Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi zdravstvenimi stanji bi morali razmisliti o odložitvi nepomembnih potovanj v Italijo in Iran. 
Priporoča se tudi visoko previdnost pri potovanjih v Italijo, Iran in na Japonsko, kjer se je izbruh pred kratkim stopnjeval. Za potnike na te lokacije je nujno potrebno preverjanje nasvetov, ki jih izda vsaka država. Na primer, v Italiji je 11 mest v regiji Lombardija blizu Milana pod karanteno, Beneška odpoved karnevala pa je mesto spremenila v mesto duhov. Vendar pa so bližnja mesta, kot so Firence, še vedno varna za obisk.

Kje najdem najnovejše informacije o potovanju v zvezi s COVID-19?
Ne glede na lokacijo je vedno priporočljivo, da se popotniki pred obiskom kraja o tem pozanimajo na spletu. WHO je zakladnica informacij, ki ponuja redne posodobitve o stanju primerov COVID-19 po vsem svetu in odgovarja na vprašanja za ljudi, ki potujejo med izbruhom bolezni.

Podatki izbruha se nenehno spreminjajo in za marsikdo težko načrtuje prihodnja potovanja in izlete s popolno gotovostjo. Za tiste, ki ste že rezervirali izlete na prizadeto območje, preverite pravila glede odpovedi rezervacij. Če obstaja možnost, da prestavite potovanja na kasnejši datum to storite. 

Vsakdo bi moral vedno upoštevati preproste vsakodnevne varnostne ukrepe, da bi preprečil širjenje bolezni.
- Virus se prenaša kapljično (kašljanje, kihanje), zato je varna razdalja 1,5 metra.
- Umivanje rok z vodo in milom.
- Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah, prve informacije pa kažejo, da lahko preživijo nekaj ur. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka. 
- Da bi se bolezen prenašala po zraku, do zdaj ni bilo potrjeno.

Če država, v katero potujete, nima nobenega primera COVID-19, je tveganje za okužbo v državi zanemarljivo, vendar območja z velikim prometom, kot so letališča in železniške postaje, predstavljajo večje tveganje. Ne pozabite si redno umivati ​​roke z milom in toplo vodo. * Informacije, ki jih delimo tukaj so informativne in zabavne narave. Preden spremenite svojo rutino, se morate vedno pogovoriti z zdravnikom, še posebej, če imate težave z zdravjem.