Potrebuješ pomoč? 030 703 307 | PIŠI NAM: info@mestoidej.com

Kako solna terapija vpliva na zdravje in dobro počutje

Kaj je to terapija s soljo?

Če ste kdaj uporabljali slani sprej ali fiziološko raztopino za nos pri prehladu, se verjetno že nekoliko zavedate pozitivnih koristi soli za čiščenje dihalnih poti. Vsakodnevna uporaba fiziološke raztopine za nos, lahko prepreči simptome zamašenega nosu pri prehladu.


Prednosti solne terapije in kako solna terapija lahko zdravi...

Solna terapija ali vdiranje solne pare prinese zdravilne lastnosti soli v dihala. Terapija s suho soljo je kot naravna razstrupitev vaših dihalnih poti in kože. Mikro delci soli spodbujajo optimalno zdravje in dobro počutje telesa.

Vse se je začelo pred stoletji, ko so menihi uporabljali solne kaverne za zdravljenje bolezni dihal. Na Poljskem se je začelo več raziskav o solni terapiji dr. Felix Bochkowsky, ki je opazil, da se rudarji kovin in premoga borijo s hudimi težavami dihal, medtem ko so rudarji soli ponavadi bolj zdravi kot večina ljudi. Stoletje pozneje so bili solinski rudniki v drugi svetovni vojni uporabljeni kot zaklonišča v Evropi. Ljudje z astmo so poročali o zmanjšanih simptomih ob odhodu po dolgih obdobjih čakanja na bombardiranje v teh rudnikih. Kmalu zatem so zdravljenje s soljo ali astmo in drugimi boleznimi dihal postale pogostejše, saj so bolniki preživljali čas v sobah za solinsko terapijo (znane tudi kot haloterapevtske komore).Kako deluje terapija s soljo, da pomaga telesu? 
Še iz osnovne šole se lahko spomnite, da so ioni, atomi ali molekule, tisti ki prevzamejo električni naboj. Okoli nas obstajajo ioni, pozitivni in negativni. Čeprav lahko izraz "pozitiven" zveni dobro, je pomembno upoštevati, da v tem primeru ni tako. Znano je, da pozitivni ioni negativno vplivajo na telo. Danes svet, v katerem živimo, vsebuje preveč pozitivnih ionov v zraku, ki ga dihamo. Onesnaževanje, elektronske naprave, kemikalije in še več ustvarjajo obilo pozitivnih ionov. Himalajska sol naravno ustvarja negativne ione in večina nas jih potrebuje, da uravnovesi pozitivne ione. Tako nam solna terapija zagotavlja visoke koncentracije negativnih ionov za nevtralizacijo atmosfere in telesa. Ko vdihnemo te negativne ione, nam lahko stabilizira razpoloženje, izboljša čustveno zdravje, zmanjša stres in zdravi telo. Raziskave so celo pokazale, da negativni ioni v zraku delujejo protibakterijsko na bakterije v zraku.

Ko vdihavate sol, ta pomaga zmanjšati vnetje, razširi dihalne poti, pospešiti sproščanje sluzi, odstraniti strupe in okrepi imunski sistem. Študije kažejo, da lahko ljudje z astmo in kroničnimi boleznimi zgornjih dihal dosežejo znatne koristi od terapije s soljo. Priporočajo ga tudi bolnikom s pljučnimi boleznimi srca in KOPB (kronične obstruktivne pljučne bolezni, kot je kronični bronhitis). Ljudje s cistično fibrozo lahko koristijo tudi solno zdravljenje. Prav tako je lahko koristno za zdravljenje alergij v zraku, sinusitisa in celo bakterijska vnetja..

Ko delci suhe soli pristanejo na koži, lahko pomaga uravnati pH in obnavlja kožo, kar spodbudi rast celic. Solna terapija tudi pomaga ublažiti simptome kožnih stanj, kot so akne, atopijski dermatitis in luskavica. Veliko ljudi tudi verjame, da pomaga pri preprečevanju staranja kože.

Zagovorniki solne terapije verjamejo tudi v čustvene koristi. Pomaga sprostiti telo, zmanjša napetostne glavobole, ublaži stres, poveča energijo, spodbudi budnost, izboljša razpoloženje in spodbuja boljši nočni počitek.

Ste pripravljeni poskusiti solno terapijo?

Rezervirajte si termin za solno kopel s soljo ali preživite čas v sobi za solno terapijo.

Detox solna terapija za 2 osebi (60 minut) v Centru solnih terapij do -50%
Thermana Park Laško: Solna kopel in solna terapija ter počitek v solni sobi (95 min) za 2
Thermana Park Laško: Solna kopel za razstrupljanje in sproščanje za 2 le 36 €
* Informacije, ki jih delimo tukaj so informativne in zabavne narave. Preden spremenite svojo rutino, se morate vedno pogovoriti z zdravnikom, še posebej, če imate težave z zdravjem.