Potrebuješ pomoč? 030 703 307 | PIŠI NAM: info@mestoidej.com

Kaj je mednarodni dan žena?

Mednarodni dan žena je namenjen praznovanju dosežkov žensk na socialnem, gospodarskem, kulturnem in političnem področju. Dan, ki ga kolektivno ustanavljajo ženske, opozarja tudi na enakost spolov in pravice žensk.

Enakost spolov je statistični ukrep, ki med drugimi točkami primerja ženske in moške glede na njihov dohodek, izobrazbo in delovni čas. Ta sociološka metrika pomaga razumeti, kako družba napreduje ali se vrača na določena področja. Prav tako je pomembno orodje za oblikovalce politike, ki si prizadevajo za enakost spolov.

Seveda je svetovno praznovanje mednarodnega dneva žena čas za razmislek o tem, kako daleč so ženske prišle, zagovarjanje tega, kar je še potrebno in ukrepanje za nadaljnje odpravljanje ovir. Z več kot stoletno zgodovino je to vse večje gibanje, osredotočeno na enotnost in moč.
 


Zakaj se mednarodni dan žena praznuje 8. marca?

Mednarodni dan žena ima bogato zgodovino izpred 108 let - prvi dogodek, zabeležen leta 1909, ko je Socialistična stranka Amerike praznovala 15.000 žensk, ki so v New Yorku protestirale dolge delovne ure, nizke plače in pomanjkanje volilnih pravic. 

Sprva se je imenoval nacionalni ženski dan, ki se je po vsem svetu (uradno praznovalo leta 1911) razširilo monumentalno vsakoletno praznovanje, toda trend 8. marca je nevede ustvarila Rusija. Čeprav je mednarodni dan žena leta 1913 v Rusiji postal uradni praznik, so ženske še vedno imele težave zaradi prve svetovne vojne. Medtem ko so bili moški v vojni, so se ženske spoprijemale s pomanjkanjem hrane in vlado, ki jih ne bi poslušala. 

8. marca 1917 (23. februarja po nekdanjem ruskem koledarju) se je na ulice odpravilo več deset tisoč ruskih žena, ki so zahtevale spremembe. Enotni krik za pomoč je ruski ženski kmalu zatem omogočil, da ima volilne pravice.Kaj je tema mednarodnega dneva žensk 2020?
 

Leta 1975 so Združeni narodi uradno priznali mednarodni dan žena in leta 1996 začeli vsako leto sprejemati letno temo. Prva tema je bila "Praznovanje preteklosti, Načrtovanje prihodnosti." Letošnja tema #EachforEqual naj bi bila skupni cilj v letu 2020. Povezava do spletne strani tukaj. 

"Lahko se aktivno odločimo za izzivanje stereotipov, boj proti pristranskosti, širjenje dojemanja, izboljšanje situacij in praznovanje ženskih dosežkov," navaja spletno mesto organizacije. "Skupaj si lahko vsak od nas pomaga ustvariti enakopraven svet po spolu. Bodimo vsi #EachforEqual. 

"Tema kampanje IWD 2020 temelji na pojmu "kolektivni individualizem", ki se nanaša na idejo, da je vsak posameznik del celote in da lahko posameznikovi ravnanji, vedenja in razmišljanja vplivajo na širšo družbo.

Kako se mednarodni dan žena praznuje po vsem svetu? 

Mednarodni dan žena je uradni praznik v vsaj 20 državah, vključno z Afganistanom, Kubo, Laosom, Rusijo in Vietnamom. V mnogih od teh držav velja tradicija, da moški počastijo svoje matere, žene, deklice in sodelavke s cvetjem in majhnimi darili. V drugih narodih je dan podoben prazniku materinskega dne, ko otroci darujejo matere in babice. 


*Informacije na tej spletni strani so zgolj informativne narave.