Potrebuješ pomoč? 030 703 307 | PIŠI NAM: info@mestoidej.com

Diete in hujšanje, kaj je prava pot?


Vsak od nas se je že 1x znašel na dieti. Jaz sem jih dala kar nekaj skozi. Problem pri vsaki je bil, da so se kilogrami vrnili, ne samo vrnili še 1x več jih je prišlo nazaj. Diete in razni manj jej, več gibaj ne delujejo. Preverjeno. Zakaj ne? Ko se odločimo za dieto preveč zmanjšamo naš kalorični vnos, po možnosti dodamo še telovadbo in smo v konkretnem deficitu… 
Naše telo naredi paniko, saj misli, da smo v vojnem stanju – stanju hiranja (da ni na voljo dovolj hrane) in v tem stanju naše telo prične skladiščiti maščobe, hrani se pa z našimi mišicami. Seveda je rezultat na tehtnici super, ker so mišice težje od maščob, ampak dejansko stanje v telesu ni ok. Zato veliko raje govorim o preoblikovanju telesa, takrat pa tehtnice na stran in raje vzemimo v roke merski trak. In hvala, da sem se to naučila… 

Si tudi ti želiš izgubiti maščobe pa ne veš kako? Si že večkrat poskusil-a pa ni pravega rezultata? Beri dalje in skupaj se bomo naučili, kako skozi prehrano in redne obroke pridemo do željne postave.
Pomen zdrave prehrane

Naše telo potrebuje energijo – gorivo, da lahko normalno deluje. Podobno kot avto, zato da se lahko z njim voziš okoli, mu moraš napolniti tank, ne moreš pričakovati, da se boš vozil s praznim tankom okoli ali pa da bo deloval na vodo, prav tako ne na drugo gorivo… Tudi naše telo potrebuje pravo – zdravo prehrano, da bo delovalo dolgo in s pravo močjo. In tako kot avto potrebuje servis, je dobro tudi naše telo kdaj peljati na razvajanje in razgibavanje.  
Kako do fit postave?

Diete nikoli niso in nikoli ne bodo rešitev. Tudi stradanje ne… Neredna prehrana tudi ne…

Najpomembnejši obrok dneva je zajtrk, ki ne sme biti kalorično premočan, prav tako tudi ne sme vsebovati veliko ogljikovih hidratov, saj nam povzroči dvig sladkorja v krvi in čez 2 uri ponovno iščemo nekaj sladkega ali pa se tolažimo s kavo.

Naše telo potrebuje redne in uravnotežene obroke na 3 do 4 ure, tako tudi poskrbimo za redno energijo telesa in seveda spet da ne povzročamo dvig sladkorja v krvi. Če postanemo lačni prej, pomeni da smo pri prejšnjem obroku pojedli premalo ali pa ni bil dovolj uravnotežen (premalo vlaknin), če jemo kasneje ali pa kadar imamo premalo obrokov na dan, ravno ta velika razlika med obroki je krivec, da se nam obesijo maščobe.

Zadnji obrok je 3 ure pred spanjem – tista teza, da se po 18. uri ne je, ne drži. Zakaj? Ker potrebujemo energijo tudi za spanje. Da se telo lahko regenerira, da se boljše naspimo, da se zjutraj ne zbujamo utrujeni, ampak lepo spočiti, pripravljeni na nov dan.

Hidracija je zelo pomemben element preoblikovanja telesa. Najboljša za to nalogo je voda. Spili naj bi 1l na 25kg lastne teže – človek s 75kg, naj bi torej spil 3l vode na dan (v poletnih mesecih in ob vadbi dodamo še kak liter/dan več).

Nove navade se gradijo 21 dni, 90 dni pa jih je potrebno ponavljati, da preidejo v del vsakdanjika, zato je potrebna potrpežljivost. 

Če bomo čakali na pravi čas in na to, da bo vse popolno, ne bomo nikoli dosegli našega cilja. Potrebno je stopiti iz cone svojega udobja…

Tudi pri meni ni bil popoln čas, ko sem se odločila za spremembo. Delala sem od 3h zjutraj do 12h, doma pa imela 3 letnika, ki je rabil mojo pozornost tudi popoldne, časa za počitek ni bilo. Prišel je dan, ko niti za sebe nisem vedela. Takrat sem si rekla dovolj in začela z novim načinom prehranjevanja ali bolje rečeno življenja. Po prvem tednu sem imela več energije, kljub pomanjkanju spanca, v pomoč mi je bila organizacija in priprava obrokov v naprej, zadostna količina vode skozi dan, tudi vsakodnevni glavoboli so minili, počutila sem se zelo dobro v svojem telesu… In tako sem nadaljevala…

Čeprav sem kmalu dobila zaposlitev na drugem delovnem mestu, kjer sem bila po 12 ur in več v službi. Najprej 8 ur na terenu s kombijem, nato še urediti vse potrebno za naslednji dan, ampak ja zmogla sem.

Vsak dan vztrajaš pri tistem, kar si si zadal. 5 do 6 obrokov na dan, prehranjuješ še z zdravo hrano, ni važno kje, ni važno kdo te gleda po strani in kaj si mislijo, ti veš, da je to zate dobro, pomembno in zdravo. Postavi sebe na prvo mesto, le tako pride zmaga in lahko dosežeš svoj cilj.

Ogljikovi hidrati so pomembni za naše telo, prav tako beljakovine, maščobe so pa tiste pri katerih je potrebno biti pazljiv pri uporabi. Tako kot beljakovine so za tvorjenje mišic potrebni tudi ogljikovi hidrati, če ima telo preveliko zalogo OH jih pretvori v maščobe, če pa jih ima premalo pa začne maščobe skladiščiti in porabljati mišice.


Kaj lahko naredite, da pospešite metabolizem?
- Dan začnite z uravnoteženim zajtrkom - z vitamini in minerali, beljakovinami ter vlakninami v podporo nadzoru telesne teže.
- Hrano si porazdelite v manjše obroke (4 do 5 obrokov na dan).
- Zajtrku in kosilu dodajte zeliščni napitek za topljenje maščob (mleti listi črnega in zelenega čaja) in koncentrat aloe vere, ki poskrbi za naše črevesje in želodec.
- Čez dan spijte čim več vode. Na 25 kg lastne teže 1 l vode (če imamo 75 kg to pomeni 3 l vode na dan).
- Izogibajte se sladkim in gaziranim pijačam.
- Pri vsakem obroku si privoščite beljakovine, saj le te gradijo mišice, ki so glavni porabnik energije, hkrati pa beljakovine krepijo telo in imunski sistem.
- Posebno ženske moramo poskrbeti za zadosten vnos železa, saj če nimamo v krvi dovolj železa, naše celice niso dovolj preskrbljene, pa tudi mišice niso dovolj močne in s tem nimamo dovolj energije, kar upočasni metabolizem.
- Dovolj je že 10 min vadbe na dan z lastno težo ali pa 20 min sprehod.
- Pomemben del za normalno delovanje metabolizma, je tudi spanje, zato poskrbite, da boste kar se da spočiti in s tem tudi sproščeni.
- In ne pozabimo na vlaknine!

Avtor zapisa: Eva Mehak Bele
Facebook stran za več informacij tukaj.