Potrebuješ pomoč? 030 703 307 | PIŠI NAM: info@mestoidej.com

20.3.2015 ob 11:57, Barvanje pirhov z domačim teranom ?!

Bliža se čas barvanja pirhov in tudi na Mestoidej so priprave že v polnem teku :) Se tudi vi sprašujete kako pobarvati pirhe, če ne želite umetnih barv in ste že naveličani...

Bliža se čas barvanja pirhov in tudi na Mestoidej so priprave že v polnem teku :)

Se tudi vi sprašujete kako pobarvati pirhe, če ne želite umetnih barv in ste že naveličani kuhanja jajc v čebulnih olupkih? 

Za vas imamo ideje naših mam in starih mam, ki so se tega lotile na povsem naraven način:

  •  Domač teran: v teran položimo jajca in kuhamo na počasnem ognju. Pirhi bodo vijola-rdeče prilivajoče barve s srebrnimi bleščicami. Če teran ne bo domač tega učinka ne bo.
  • Kava: v hladno vodo stresemo toliko kave, kot bi želeli skuhati močnejšo turško kavo, premešamo in nato dodamo jajca. Kuhamo na počasnem ognju. Kokošja in prepeličja jajca se zelo lepo rjavo obarvajo.
  • Kurkuma (turmerik): recept je enak kot za barvanje v kavi, le da jo nadomestimo s kurkumo. Kokošja jajca, še posebej pa prepeličja, se zelo lepo rumeno obarvajo.
  • Špinača: zmrznemo ekološko špinačo namakamo za 4 ure v vodi (toliko, da je špinača prekrita), nato jo skuhamo, precedimo in v "zelenem soku" namakamo že kuhana, a še vedno vroča jajca. Obarvanost je izrazitejša pri prepeličjih jajcih.
  • Pesa: svežo peso iz ekološke pridelave (1/2 kg) narežemo na koščke (2cm x 1 cm), koščke prelijemo z vodo ter skuhamo. Tekočino precedimo, dodamo žličko kisa in v njej zelo počasi kuhamo jajca. Barva jajčne lupine bo nežno rožnate barve. Barvanje v kupljenem pesinem soku nima učinka.

Nam najljubše so barvane v domačem teranu, saj zaradi obliva teranovih kristalov izgledajo zelo veličastno.

Pa še ideje za nepozaben VELIKONOČNI ODDIH: